Jdi na obsah Jdi na menu
 


recept na KOLÁČKY (MAKOVÉ)

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 125 g másla Hera
  • 125 g cukru
  • 3 vejce
  • 35 g droždí
  • 2,5 dcl mlékamakove-kolacky-12083-1920-1080.jpg
  • 1 vanilkový cukr
  • náplň:
     
  • 250 g máku
  • 1,25 dcl mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g džemu
  • 50 g čokolády
  • skořice
  • 50 g mandlí (na ozdobení)

 

Postup

Na kvásek smíchejte 3 velké lžíce mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a droždím. Zamíchejte a nechejte vykynout.

Mouku osolte, přidejte vykynutý kvásek, rozehřátý tuk, zbytek mléka se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujte těsto.

Posypte zlehka moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte asi hodinu vykynout.

Mandle spařte a přelijte studenou vodou, nechte je okapat. Poté je oloupejte a případně přepulte.

Připravte makovou náplň: mléko zahřejte, přidejte tuk, džem, čokoládu, skořici a umletý mák. A vše povařte.

Vykynuté těsto rozdělte na kousky o hmotnosti 20g. Zakulaťte je a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.

Po vykynutí do nich vytlačte důlek, naplňte jej náplní a ozdobte mandlemi.

Okraje potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby 170 stupňů a pečte asi